Landelijke eenheid VOA Spoor & Water/ Nationale Politie

http://www.politie.nl

Standnr: E29

Landelijke eenheid VOA Spoor & Water/ Nationale Politie

VOA Spoor & WaterDe Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie kent veel gespecialiseerde teams, die ondersteuning geven aan de regionale politie-eenheden.

Een van die teams is het team verkeersspecialisten, beter bekend als “VOA Spoor & Water”.

Dit VOA -team houdt zich primair bezig met het technisch onderzoek bij ongevallen op het spoor en op het water, daarnaast geven zij ondersteuning bij verkeers- en luchtvaartongevallen.

Deze specialisten zijn onder andere ingezet bij de aanrijding tussen een reizigerstrein en een hoogwerker op een spoorwegovergang te Dalfsen waarbij helaas een dode viel te betreuren.

Ook zijn wij heel actief geweest bij het grote kraanongeval te Alphen aan den Rijn.

Tijdens het inhangen van een brugdeel met twee mobiele kranen ging het goed mis. De mobiele kranen die op een ponton stonden raakten in onbalans waarna deze met het brugdeel omvielen en daarbij een gigantische schade veroorzaakten aan meerdere woningen. Dat er bij dit ongeval geen doden zijn gevallen is een wonder.

Bij het grote mistongeval op de A58 bij Middelburg hebben onze specialisten vanaf het eerste moment ondersteuning gegeven op de ongevalslocatie en later bij de diverse voertuigonderzoeken.

De expertise van het team zit hem vooral in de kennis van zaken op het gebied van spoor en water en de daar gebruikte beveiligings systemen/radarsystemen, de logging van dit soort systemen en de vertaling van de data t.b.v. onderzoeken.

Daarnaast geeft het team ondersteuning bij grotere luchtvaart- en verkeersongevallen.

Zij beschikt over twee volledig ingerichte VOA-bussen en daarnaast nog zo’n vijf ondersteuningsvoertuigen. Het team werkt vanuit een aantal locaties in het land en kent een 24/7 piketregeling. Er is op die manier altijd een spoor- en een waterspecialist in dienst.

Het team hoopt u te ontmoeten op onze stand