Stichting Matchis

Stichting Matchis

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie die een stamceltransplantatie moeten ondergaan betekent een passende donor vaak een laatste kans op leven. Helaas is de kans op een passende donor klein en is er niet voor iedere patiënt een perfecte match te vinden.

Stamcellen geef je bij leven. De kans dat je een match bent met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. Daarom is er een grote groep potentiële donoren nodig!

Ben jij gezond en tussen de 18 en 50 jaar dan kun jij die match zijn, door je aan te melden als stamceldonor bij Stichting Matchis.

Hoe doneer je stamcellen?

De eerste stap is je aanmelden, je neemt wat wangslijmvlies af met een wattenstaafje, dat wordt getypeerd en daarmee kom je (anoniem) in een databank, pas als er een match is met een patiënt vragen we je om je stamcellen te doneren.

Bloed: In de meeste gevallen worden stamcellen uit het bloed gehaald door hemaferese. Je moet een medicijn toedienen om stamcellen in je bloedbaan te krijgen. Dat kan een grieperig gevoel en spierpijn veroorzaken en je kunt wat moe zijn.

Beenmerg: stamcellen kunnen ook direct uit het beenmerg worden gehaald, door puncties uit de achterrand van het bekken. Dit gebeurt onder gehele narcose, daar voel je dus niets van. De dagen erna kun je een beurs gevoel hebben in je onderrug en je kunt je enige tijd wat vermoeid voelen.

Voor beide vormen van stamcelafname moet je een dag naar het ziekenhuis. De risico’s van stamceldonatie zijn zeer klein.

Lees meer over hoe je donor kunt worden op www.matchis.nl