H2K: specialist in industriële veiligheidstrainingen

06-02-2018

Industriële incidentbestrijding is de specialiteit van het in Schiedam gevestigde trainingsbedrijf H2K. Met een vaste staf van tien medewerkers en zestig parttime instructeurs bedient H2K een klantenkring van circa 200 bedrijven, variërend van kleine ondernemingen tot multinationals, onder andere in de sectoren petrochemie, farmacie en voedingsindustrie. Maar ook overheidsbrandweerkorpsen met veel industrie in hun werkgebied worden door instructeurs van H2K up to date gebracht met de operationele aspecten van industriële incidentbestrijding. Want een brand in een opslagloods of een ketelwagon met gevaarlijke stoffen is toch iets anders als een alledaagse woningbrand. Kennis maakt het verschil in zulke situaties.

 

Industriële incidentbestrijding is sterk in beweging. Zo zijn er bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing, die ervoor kiezen om de incidentrespons onder te brengen bij een meer op het risicobeeld toegespitste bedrijfsnoodorganisatie met first responders. Ook dat is een concept waarvoor H2K de opleiding en training kan verzorgen. “In oktober 2017 hebben we van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening de officiële accreditatie voor First Responder BNO ontvangen”, aldus H2K directeur Ronald de Roos. “Dit keurmerk is een waarborg voor bedrijven dat de medewerkers van hun noodorganisatie een kwalitatief hoogwaardige training hebben gehad, waarmee zij risico- en functiegericht zijn klaargestoomd voor alle reële scenario’s die zich op de site kunnen voordoen. Met de First Responder BNO-training helpen we bedrijven een maatwerk noodorganisatie te bouwen die aansluit op hun specifieke veiligheidsbehoefte. Het is de jongste loot aan de stam van ons trainingenaanbod en inmiddels hebben we al voor twee bedrijven een opleidingsprogramma First Responder verzorgd.”

 

H2K verzorgt trainingen op vier niveaus: Crisismanagementteam, coördinerend (OvD), tactisch (bevelvoerder) en manschap. De trainingen kunnen bij bedrijven op locatie worden gegeven, maar H2K werkt ook samen met partners in de trainingsmarkt, onder andere met Veiligheidscentrum Spinel in Dordrecht en het in het Franse Vernon gevestigde oefencentrum CNPP.

 

Op expoRIC 2018 zal H2K zich presenteren met zijn industriële specialismen, onder andere het genoemde First Responder BNO-concept, dat een interessante optie is voor bedrijven die zoekende zijn naar een risicogerichte noodorganisatie. Ronald de Roos: “We willen in samenwerking met onze partners een aantal praktijkdemonstraties gaan verzorgen op het demonstratieplein, om de vakbezoekers een goed beeld te geven van ons trainingsaanbod voor industriële incidentbestrijding. Ook willen we een schuimdemonstratie verzorgen en daarbij de actuele ontwikkelingen op het gebied van blusschuim toelichten. Schuim is voor de industrie een belangrijk blusmiddel en de lopende onderzoeken naar alternatieven voor fluorhoudend blusschuim zijn een interessant thema voor onze industriële klanten. Wij zien expoRIC ook als een mooie gelegenheid voor relatiemanagement. Door de brede opzet van de beurs komen er veel bestaande en potentiële nieuwe klanten, een goede formule om in korte tijd veel contacten te leggen en veel mensen te spreken!”