TNO - Dynamisch draaiboek
DON 14:30 - 15:00
Lezingenzaal Meldkamerplein
Samen met opdrachtgevers werkt TNO aan professionalisering van incident- en crisisbeheersing. Zo werkt TNO in het Real Time Intelligence-Lab (RTI-Lab) met politie samen aan het ontwikkelen van real-time intelligence concepten. In deze samenwerking is het idee voor een Dynamisch Draaiboek tot stand gekomen.
Dynamisch Draaiboek is een hulpmiddel om in de complexe situatie van een incident of crisis ondersteuning te bieden in de besluitvorming. Bijvoorbeeld bij een grootschalig inzet of incident, zowel in de preparatiefase als real-time tijdens een incident.
Tijdens de ontwikkeling van Dynamisch Draaiboek lag de focus op grootschalige inzet van politie en veiligheidspartners rondom grote evenementen, maar kan ook worden ingezet voor (grootschalige) incidenten. Het ondersteunt het besluitvormingsproces door alle relevante informatie en kennis overzichtelijk te ontsluiten. In de huidige praktijk worden mogelijk scenario’s en draaiboeken uitgewerkt in documenten. In de uitvoering zien we dat voorbereide informatie (zoals bijvoorbeeld geïdentificeerde risico’s en getroffen maatregelen) onvoldoende toegankelijk zijn of niet aansluiten met de actuele situatie. Met Dynamisch Draaiboek tonen we via een interactief dashboard een continu overzicht van de meeste relevante risico’s, maatregelen en real-time informatie van dat moment. Naast interactieve overzichten biedt het Dynamisch Draaiboek ook procesondersteuning die ondersteunen bij risicobeoordeling, scenariodenken, vooruitkijken, en het werkproces.
Om de uitvoerende fase goed te ondersteunen, is de preparatiefase minstens zo belangrijk. Ook daar ondersteunt het Dynamische Draaiboek bij. Voor grootschalige evenementen wordt, met behulp van een evenementendatabase, het opstarten van een crisisteam flink versneld. Door een aantal specifieke evenementkenmerken in te vullen geeft het Dynamisch Draaiboek suggesties voor risico’s en maatregelen die belangrijk waren in vergelijkbare eerdere evenementen, en dus waarschijnlijk ook in het nieuwe evenement relevant zijn. Zo ontstaat een ‘lerend systeem’ waarin zowel crisisteams als het systeem zelf van elkaars kennis kunnen profiteren. Tijdens de voorbereidende fase kunnen ook extra informatiebronnen worden toegevoegd aan het Dynamisch Draaiboek. Denk hierbij aan een programma informatie, geografische data of voorspellingen over bezoekersaantallen. Doordat deze items aan elkaar kunnen worden gekoppeld, kunnen risico’s specifiek voor bepaalde locaties en tijden worden gemaakt. Op deze wijze ontstaat er een netwerk van gekoppelde risico’s, maatregelen, tijden en locaties, wat het crisisteam ondersteunt in het snel filteren van informatie die in de uitvoerende fase van belang is.
Het Dynamisch Draaiboek is ontwikkeld in samenwerking met expertgroepen Crisisbeheersing en Evenementen en de stafteams die verantwoordelijk waren voor de uitvoering van Volvo Ocean Race evenement in Den Haag en de landelijke intocht van de Sint in 2018. Het prototype is doorontwikkeld tot een product dat crisisteams zelfstandig kunnen gebruiken.
In de presentatie nemen we u mee in de voorbereiding van een crisisteam rondom een grootschalig evenement en laten we de mogelijkheden van Dynamisch Draaiboek zien.