Wat was er te beleven tijdens eRIC 2022?

eRIC 2022 stond vol met waardevolle informatie en innovatieve oplossingen. Deze thema's stonden centraal tijdens de vorige editie:

Virtual Reality

Learning by feeling

2021 wordt voor het veiligheidsdomein het doorbraakjaar van de virtual reality. Dat voorziet IJle Stelstra, algemeen directeur van het Instituut Fysieke Veiligheid. Het IFV is samen met de veiligheidsregio’s en andere netwerkpartners, bezig met activiteiten om de weg vrij te maken voor bredere toepassing van VR-technieken, voor onder andere opleiden, trainen en oefenen.

Virtual Reality - eRIC

Energy in motion

Zijn overheid en energiebranche klaar voor de energietransitie?

De energietransitie heeft onvermijdelijk effecten op het beleid van overheden en energieleveranciers in relatie tot veiligheid. Nieuwe energiebronnen vereisen een nieuwe infrastructuur voor opslag en transport. Nieuwe energiebronnen leiden tot nieuwe risico’s en incidentscenario’s. Zijn de infrastructuur en de hulpverleningsbranche daar klaar voor?

Energietransitie

Robotica voor veiligheid

Hulpverlening via de afstandsbediening

Robots zijn bezig aan een opmars in het veiligheidsdomein. En met reden: ze kunnen op plaatsen komen die voor mensen te gevaarlijk zijn om te betreden. Een niet onbelangrijk argument vanuit het oogpunt van veilig optreden bij ramp- en crisisomstandigheden. Robottoepassingen voor veiligheidstaken zijn daarom een speerpunt op eRIC 2022.

Robotica

Drones

Effectieve ondersteuning van operationele processen

Het gebruik van drones voor veiligheids- en hulpverleningsdoeleinden stond de afgelopen jaren volop in de belangstelling. Door gebrek aan regelgeving en regie konden hulpdiensten niet in de praktijk met drones aan de slag. Maar het tij is gekeerd.

Drones thema

Meldkamerplein

Één kennispartner voor alle meldkameruitdagingen

Het Meldkamerplein is altijd van vaste waarde op de eRIC. “Ook in de praktijk, en zeker in deze crisis is de meldkamer van onschatbare waarde.” Het Meldkamerplein bestaat uit een collectief van leveranciers binnen het meldkamerdomein. De deelnemers showcasen nieuwe communicatie technologieën die de meldkamer, beter, sneller en efficiënter laten opereren op momenten dat het erop aankomt.

Meldkamerplein