18 & 19 April 2018
Internationale Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement & Crisisbeheersing

Nieuws

Op deze pagina wordt regelmatig nieuws geplaatst, zowel noviteiten over de beurs als nieuws binnen de vakgebieden voor veiligheidsprofessionals.

05-12-2017
Waterratten en landrotten werken steeds beter samen
KNRM brengt nieuwe opstapregeling hulpverleners onder de aandacht
Lees meer
21-11-2017
De focus ligt op internationale samenwerking en kennisuitwisseling
Naar schatting 500 brandweerfunctionarissen uit Duitsland en Nederland komen op 19 april 2018 bijeen voor een vakcongres over grensoverschrijdende samenwerking en kennisdeling.
Lees meer
13-11-2017
Rijkswaterstaat pakt breed uit tijdens eRIC 2018
Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen jaren een flinke evolutie als hulpverleningsdienst doorgemaakt. Dat is wat de organisatie graag wil laten zien aan haar samenwerkingspartners. “eRIC 2018 is daarvoor een prachtig platform, want daar is ons hele partnerlandschap vertegenwoordigd”, aldus Eeltje Hoekstra, programmamanager incident management bij RWS. Hoekstra en zijn collega Nicolaas Kerkmeijer belichten de actuele ontwikkelingen op de grens van wegbeheer en hulpverlening en blikken alvast vooruit naar eRIC.
Lees meer
16-10-2017
Marelko: meer dan zwaailichten
Zichtbaarheid en hoorbaarheid tijdens een prio-1 rit. Dat is de basis voor veiligheid voor alle ‘zwaailichtdiensten’. Het is van oudsher de specialiteit van Marelko, al 27 jaar als familiebedrijf actief vanuit Maarheeze. Maar het bedrijf doet meer. “Leverancier van voertuiggebonden veiligheidssystemen en handhavingsmiddelen dekt de lading beter”, vertelt directeur Dennes Smallegange, die nu al uitkijkt naar eRIC 2018.
Lees meer
16-10-2017
CBRN Responseenheid: Specialistische netwerkpartner voor veiligheid
De vroegere grenzen tussen militaire en civiele crisisbeheersing zijn vervaagd en Defensie stelt een grote variëteit aan capaciteiten beschikbaar om de civiele crisispartners te ondersteunen. Een van die specialismen is de CBRN-responseenheid: getrainde specialisten met hi-tech uitrusting en voertuigen voor de bestrijding van incidenten met een chemische, biologische, radiologische of nucleaire component. De nieuwste ontwikkelingen
Lees meer
16-10-2017
Eric Hendriks, Safety Masters: “Trend arbeidshygiëne zet door”
‘Schoon werken’ bij de brandweer lijkt een utopie, want de brandweer werkt per definitie in een vuile omgeving met rook vol schadelijke verbrandingsproducten en verontreinigd bluswater. Maar met een goede mix van arbeidshygiënemaatregelen kan de gezondheid van brandweerlieden tijdens en na de inzet goed worden gewaarborgd. Als leverancier van kleding en uitrusting voor professionals in de hulpverlening,
Lees meer
29-09-2017
Naar aanleiding van de samenwerking tussen V&VN en eRIC een interview met bestuurslid Albert van Eldik.
Beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg heeft de handen ineengeslagen met de organisatie van eRIC 2018 en houdt op 18 april haar tweejaarlijks congres op het eRIC-terrein op Vliegveld Twenthe.
Lees meer
15-09-2017
“eRIC is een waardevol ontmoetingspodium" - Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland
Goed dat er in 2018 weer een editie van ExpoRIC is. Het is in mijn ogen een mooie en waardevolle vakbeurs. Bijzonder aan ExpoRIC is dat het evenement zo’n brede doelgroep in het veiligheidsdomen bereikt. Dat maakt het tot een prima podium voor kennisdeling en dat is essentieel voor effectieve samenwerking. Het is ook belangrijk dat de hulpverleningswereld en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten, om samen te werken aan innovatie...
Lees meer
10-05-2017
‘De omvang van de beurs was voor de meeste bezoekers een grote verrassing’ (incident management jaarverslag Rijkswaterstaat)
Als we terugkijken naar 2016 en de ontwikkelingen in Incident Management, dan kunnen we niet om de vakbeurs expoRIC heen. Voor het eerst sinds 2009 was er weer een grote vakbeurs in Nederland op het gebied van Rampenbestrijding, Incident Management en Crisisbeheersing. Samen met Sander Hesseling, de onvermoeibare initiator en realisator van dit soort evenementen, kijken we terug (en een beetje vooruit).
Lees meer
29-05-2016
Marelko nodigt u uit voor een kop koffie en een worstenbroodje!
Bezoek stand E125 tijdens op de eRIC vakbeurs op Vliegveld Twente van 2 tot en met 4 juni. We ontvangen u er graag met een goede kop koffie en een heerlijk warm Brabants worstenbroodje.
Lees meer
26-05-2016
Explosies en arrestaties tijdens slotdemo eRIC
Politie, ambulance en de Expolieve Opruimingsdienst (EOD) zijn snel ter plaatsen maar het is niet duidelijk of er nog mensen in het gebouw zijn. De woning wordt door de politie onder bewaking gesteld. Op dat moment breekt er een brand uit…
Lees meer
19-05-2016
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Bezoek deBesteEHBOdoos op stand E81 tijdens eRIC op 2,3, en 4 juni op Vliegveld Twenthe.
Lees meer
12-05-2016
eRIC Multidisciplinair veiligheidsevent
Het concept achter eRIC Na een afwezigheid van ruim zeven jaar was er niet alleen weer ruimte, maar ook behoefte aan een evenement voor het veiligheidsdo-mein waar kennis en kunde gedeeld kan wor-den. Die behoefte kwam ook sterk naar voren vanuit het MKB, de leveranciersmarkt, zeker met betrekking tot de aanbestedingen. Door deconcentratievan inkoopviaaanbestedingen wordt hun het zicht ontnomen op de feitelijke gebruikers van hun spullen en diensten, en de beurs is een plek bij uitstek om daar slagen in te kunnen maken.
Lees meer
09-05-2016
Award gala 'Hulpverlener van het jaar'
Ook dit jaar zijn er weer vele inzendingen geweest en was het een moeilijke taak voor de jury om weer de juiste keuzes te maken. Gelukkig zijn ze er in geslaagd en wordt vanavond via het programma 'Hart van Nederland' van SBS6 bekend gemaakt, wie de genomineerden voor deze editie zullen zijn.
Lees meer
06-05-2016
Feestavond met veiling
Een avond met eten en drinken en goede muziek. Komt u ook? Zeker voor de standhouders en bezoekers van de beurs een perfecte gelegenheid om nog even informeel met elkaar te netwerken en elkaar te spreken.
Lees meer
29-04-2016
Tien geboden voor aanbesteding
In Eindhoven vond op 21 april de derde ronde tafel over aanbesteding en innovatie plaats. Het slotconclaaf van een verkenningsreis langs de lastige hobbels in het aanbestedings- en inkooplandschap. Eenvoudig blijkt het niet om een samenhangend antwoord te formuleren op de vraag hoe opdrachtgevers en leveranciers beter kunnen samenwerken voor productinnovatie binnen de kaders van de Aanbestedingswet. Om toch een eerste stap te zetten, willen de initiatiefnemers van de ronde tafel de conclusies van de drie sessies samenvatten in een slotdocument: de Tien geboden voor aanbesteding. Als leidraad voor overheid en bedrijfsleven.
Lees meer
25-04-2016
Holmatro Rescue Experience: live tijdens eRIC 2016
Tijdens de eRIC op 2, 3 en 4 juni haalt Holmatro het South Wales Extrication Team naar Twenthe voor een 3-daagse Rescue Experience. Het team zal tijdens een uitdagend ongevalsscenario demonstreren hoe zij met behulp van Holmatro redgereedschappen een bekneld slachtoffer bevrijden uit een modern voertuig. Holmatro’s eigen Rescue Consultant, Ian Dunbar, tevens schrijver van het trainingsmateriaal ‘Reddingstechnieken bij Voertuigongevallen’, is verantwoordelijk voor de opzet van het scenario.
Lees meer
18-04-2016
Centric ontsluit informatie voor hulpverleners
Centric is één van de grootste softwareleveranciers en ICT dienstverleners van Nederland en is ook actief in de sector openbare orde en veiligheid.
Lees meer
18-04-2016
TBTA: pionier in digitale bereikbaarheidskaarten
Het analoge tijdperk is voorbij, papier is verwisseld voor digitale informatiestromen via PC, laptop of tablet, ook op het incidentterrein. Adviesbureau TBTA was de pionier in het digitaal ontsluiten van objectinformatie via GIS-oplossingen voor de brandweersector.
Lees meer
18-04-2016
Wilchem, specialist in incident management
Wilchem is sinds 1992 actief als adviesbureau voor afvalstoffenverwerking en is inmiddels marktleider in incident management en milieuhulpverlening in de breedste zin van het woord. Van oliespoor tot gekantelde tankwagen met gevaarlijke stoffen.
Lees meer
18-04-2016
ProRail Incidentenbestrijding toont nieuw materieel
Voor ProRail Incidentenbestrijding biedt eRIC een ideaal podium om zijn nieuwe materieelpark te tonen. Vorig jaar begon het railbedrijf met de vervanging van de vloot gespecialiseerde voertuigen voor incidentenbestrijding op het spoor.
Lees meer
12-04-2016
Creatieve samenwerkingsvormen
Creatieve samenwerkingsvormen
Lees meer
01-04-2016
eRIC 2016 bruist van activiteit
Nog een kleine twee maanden en dan opent op Vliegveld Twenthe de Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing. Het belooft een bruisend multidisciplinair evenement te worden, met mooie activiteiten voor alle bloedgroepen in de hulpverlening. Het is voor het eerst in zeven jaar dat overheid en bedrijfsleven weer op zo grote schaal uitpakken met een interactieve hulpverleningsvakbeurs op Hollandse bodem. De beurs is gratis te bezoeken. Geïnteresseerden dienen zich enkel even aan te melden via www.exporic.nl.
Lees meer
22-03-2016
Tweede ronde tafel aanbesteding: ‘Durf te experimenteren binnen de wettelijke kaders!’
Op 15 maart vond in Geldrop het tweede rondetafelgesprek over innovatief aanbesteden plaats. Vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven debatteerden na de eerste ronde in januari verder rond de vraag hoe inkopers en aanbieders binnen de strakke regels van de Aanbestedingswet beter kennis kunnen delen om tot het best mogelijke product te komen. Die ruimte biedt de wet, maar het vraagt durf, leiderschap en kennis aan beide kanten van de lijn om bij aanbestedingsprojecten een inhoudelijke dialoog aan te gaan. De conclusie van deze tweede ‘aanbestedingstop’: ‘Laten we maar eens concreet gaan experimenteren!’
Lees meer
22-03-2016
De multifunctionele kracht van defensie
Al van oudsher speelt de krijgsmacht een grote ondersteunende rol bij civiele rampenbestrijding en crisisbeheersing. Logisch, want de ‘groene kolom’ is in staat snel op te schalen en op elke gewenste schaal menskracht, middelen en specialistische kennis in te zetten ter ondersteuning van de civiele professionals. Dat gebeurt in de praktijk steeds frequenter, waarbij het zwaartepunt verschuift van ‘handjes’ naar hi-tech specialismen en logistieke capaciteit. Het zal dan ook niet verbazen dat defensie groots uitpakt op eRIC, om de vakbezoekers alle ins en outs van militaire bijstand en ondersteuning te tonen.
Lees meer
08-03-2016
Interview met mr. Anja van den Borne
De nieuwe Aanbestedingswet: volhouden en vermageren De nieuwe Aanbestedingswet is in aantocht. Volgende week staat de bespreking van het wetsvoorstel op de agenda van de Tweede Kamer. Daarna dient het wetsvoorstel ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de Eerste Kamer. Uiterlijk 18 april 2016 zal de nieuwe Aanbestedingswet in werking moeten treden. Met de nieuwe wet worden de Europese aanbestedingsrichtlijnen in Nederland geïmplementeerd.
Lees meer
03-03-2016
“We willen bezoekers de ervaring van ‘ruiken, voelen, proeven’ meegeven” Sander Hesseling: “eRIC 2016 is meer dan een beurs”
Van 2 tot en met 4 juni is Vliegveld Twenthe het toneel van de expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement & Crisisbeheersing (eRIC). Volgens Sander Hesseling, directeur van eRIC, is de expo veel meer dan een beurs: “We organiseren een interactief evenement waarbij de bezoeker zelf aan de bak kan.”
Lees meer
26-02-2016
‘Oefening baart kunst’
Voor iedere hulpverlener geldt dat de praktijk de beste leerschool is. Maar vóórdat je in die soms moeilijke en risicovolle praktijk aan de slag kan, zitten er al heel wat uren opleiding, training en oefening op.
Lees meer
26-02-2016
2-Rescue: specialisten in realistisch tegenspel
Een oefening is zo realistisch als het tegenspel waarmee de hulpverleners worden geconfronteerd. Laat dat maar aan de specialisten van 2-Rescue over. Dit Eindhovense bedrijf levert professionele acteurs en creëert samen met de opdrachtgever oefen- en trainingsscenario’s waarbij het realiteitsgehalte maatgevend is.
Lees meer
25-02-2016
Zweedse degelijkheid in ‘brandweerrood’
Volvo Trucks is tijdens eRIC een van de blikvangers op voertuiggebied. De Zweedse vrachtwagenfabrikant is goed vertegenwoordigd bij defensie en in het brandweerdomein.
Lees meer
25-02-2016
Renault Trucks, robuustheid op wielen
In het Nederlandse hulpverleningsdomein is Renault Trucks nog niet zo breed vertegenwoordigd, maar in Zuid-Europa en ook in buurland België, is het een grote naam. Robuustheid is wat Renault trucks kenmerkt
Lees meer
24-02-2016
‘DRIVER’, crisisbeheersing en de kracht van de samenleving
Ook de wetenschap is vertegenwoordigd tijdens eRIC. TNO verzorgt een workshop over ‘DRIVER’, een Europees samenwerkingsproject, gericht op innovatie in crisismanagement en hulpverlening.
Lees meer
28-01-2016
Kennis is de sleutel tot succesvolle aanbesteding
De nieuwe Aanbestedingswet 2016, die in april van kracht wordt, frustreert het innovatief vermogen van de markt.’ Die pittige stelling stond op 19 januari centraal tijdens een rondetafeldiscussie
Lees meer
23-01-2016
Volkswagen Amarok succesnummer bij Defensie
Volkswagen Amarok succesnummer bij Defensie
Lees meer
21-01-2016
Ambulance van de toekomst
Ambulance van de toekomst
Lees meer
20-01-2016
Tussen bedrijfshulpverlening en brandweer: de First Responder
Tussen bedrijfshulpverlening en brandweer: de First Responder
Lees meer
19-01-2016
Weginspecteur met prio 1
Ook bij Rijkswaterstaat draait het om mobiliteit. In twee opzichten: het waarborgen van de beschikbaarheid van het hoofdwegennet is de core business van de rijksdienst, maar voor de eigen calamiteitenorganisatie is het ook belangrijk om bij incidenten snel ter plekke te zijn.
Lees meer
07-12-2015
Hobrand Algebra: kracht van een totaalpakket
Het totaalpakket is de kracht van deze leverancier van brandweer- en veiligheidsmaterialen. Volgens marketing manager Monique Basten ziet ook de klantenkring de voordelen van een breed leveringsprogramma.
Lees meer
07-12-2015
Safety Masters: Kleren maken de hulpverlener
De kleren maken de man’, luidt een bekend gezegde. Dat gaat ook op in het hulpverleningsdomein. Hulpverleners moeten tijdens hun moeilijke en vaak gevaarlijke werk kunnen vertrouwen op degelijke en functionele beschermende kleding en uitrusting.
Lees meer
07-12-2015
United Quality ‘ontzorgt’ bij aanbesteding
Overheidsdiensten zijn wettelijk verplicht de aankoop van voertuigen, materialen en uitrusting boven een bepaalde drempel Europees aan te besteden. Maar hoe moet dat eigenlijk? In ieder geval is het verstandig om voor aanbestedingsprojecten een materiedeskundige partij in de arm te nemen
Lees meer
07-12-2015
Felix Trading: veiligheid op grote hoogte
Veilig werken op hoogte is een specialisme apart. Ook in het veiligheidsdomein zijn hoogtespecialisten actief. Onder andere bij de hoogtereddingsteams van de brandweer en bij de ‘special forces’ van politie en defensie.
Lees meer
16-11-2015
Vijfentwintig procent van de bevolking is nu al in meer of mindere mate verminderd zelfredzaam
Een brede aanpak is nodig om deze doelgroep weerbaarder te maken tegen incidenten en de preventieve veiligheid in hun woonsituatie te verbeteren.
Lees meer
16-11-2015
ESE International: Rescue Assist ideaal hulpmiddel voor BHV’er
Noem het ‘verbandtrommel 2.0’, de Rescue Assist van ESE International. Deze innovatieve eerstehulpset is een ideaal hulpmiddel voor bedrijfshulpverleners. Een unicum, volgens directeur Joop Kaufman,
Lees meer
13-11-2015
VCS Observation: nieuw zicht op veiligheid
Camera’s zijn niet meer weg te denken uit het publieke domein. Op stations, in uitgaansgebieden, op bedrijventerreinen en in het verkeer, overal kijken elektronische ogen mee.
Lees meer
11-11-2015
Ambulancespecialiteiten uit Wietmarschen
Wietmarscher Ambulanz- und Sonderfahrzeug GmbH, kortweg WAS, is een grote speler in de ambulancewereld en in specialistische voertuigen voor andere hulpdiensten. Een speler met potentie, want de Duitse voertuigbouwer legt de kwaliteitslat hoog
Lees meer
14-10-2015
Het One Stop Shopping concept van Abiom
Missiekritische communicatie en informatie is het specialisme van Abiom. En dat gaat veel verder dan het leveren van een doos portofoons of tablets
Lees meer
14-10-2015
DRV Rosenbauer: ontzorging met wagenparkbeheer op maat
Rosenbauer brandweervoertuigen en –materialen, vertegenwoordigd door de DRV-groep van de PON holding zal acte de presence geven tijdens eRIC
Lees meer
13-10-2015
NIDV: Kansen voor Nederlandse veiligheidsindustrie
De Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) vertegenwoordigt 175 bedrijven die actief zijn voor defensie en het civiele veiligheidsdomein. Twee werelden die elkaar ontmoeten op de eRIC Expo
Lees meer
29-09-2015
Je kan niet alles in regels vatten
Je kan niet alles in regels vatten
Lees meer
12-09-2015
Bergers als vierde hulpverleningskolom
Bergers als vierde hulpverleningskolom
Lees meer
11-09-2015
Twente Safety & Security
Twente Safety & Security
Lees meer
04-08-2015
Verbindingsplein tijdens Expo Rampenbestrijding Incidentmanagement & Crisisbeheersing (eRIC)
Tijdens de expo Rampenbestrijding Incidentmanagement & Crisisbeheersing (eRIC) op 2, 3 en 4 juni 2016 op Vliegveld Twenthe is Verbinding aanwezig met een heus Verbindingsplein. Exposanten uit de wereld van missiekritische communicatie presenteren daar hun noviteiten en kunde.
Lees meer
17-07-2015
Deelname eRIC 2016
Op 2 tot en met 4 juni 2016 wordt op vliegveld Twenthe de Expo RIC (eRIC) georganiseerd. De Nederlandse Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten (VBM) is partner van deze expo..
Lees meer
15-07-2015
Aanbestedingswet schiet duidelijk nog tekort
De evaluatie van de Aanbestedingswet laat duidelijk zien dat de uitvoering door aanbestedende partijen - zoals gemeenten en provincies - tekort schiet.
Lees meer
07-07-2015
PERSBERICHT: Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing in juni 2016
PERSBERICHT: Expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing in juni 2016
Lees meer
02-05-2014
Grote veiligheidsvraagstukken vragen verbinding
De eerste contouren voor editie 2018 zijn geschetst. Diversen brancheorganisaties in de OOV-sector waaronder: Brandweer Nederland, het IFV, de Nationale Politie, RWS en de GHOR, zijn met elkaar in gesprek over het programma en hebben een aantal thema’s benoemd die als rode draad door de vakbeurs worden verweven. Centraal staan samenwerking en kennisdeling rond gemeenschappelijke vraagstukken in de wereld van veiligheid, crisisbeheersing en hulpverlening. eRIC 2018 biedt het ideale podium om al die actuele trends en ontwikkelingen op één plaats en één moment samen te brengen.
Lees meer
02-05-2014
Publiek-private samenwerking
In het vakgebied hulpverlening en crisisbeheersing komen we niet ver zonder samenwerking. Dat geldt niet alleen voor de hulpverleningskolommen van de overheid; de overheid heeft ook private partners nodig om de steeds veranderende uitdagingen op veiligheidsgebied het hoofd te bieden. Innovatie van techniek, uitrusting en procedures lukt niet zonder de industrie.
Lees meer


Hoofdmediapartner
 • Technisches Hilfswerk
 • NIDV
 • Rode Kruis
 • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
 • Veiligheidregio Twente
 • Brandweer Twente
 • Twente Safety Campus
 • Brandweer Nederland
 • Deutscher Feuerwehrverband
 • PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden
 • NIGW
 • Instituut Fysieke Veiligheid
 • V&VN Ambulancezorg
Mediapartners
 • ACP Eén-Eén-Twee SDU Fire & Rescue HemmingFire Industrial Fire Journal - Fire & Rescue B20 Brandweer Vereniging Vlaanderen KNMR