Drones in het veiligheidsdomein

Drones in het veiligheidsdomein

Het gebruik van drones voor veiligheids- en hulpverleningsdoeleinden stond de afgelopen jaren volop in de belangstelling. Door gebrek aan regelgeving en regie konden hulpdiensten niet in de praktijk met drones aan de slag. Maar het tij is gekeerd: heldere regelgeving en randvoorwaarden en een degelijke opleiding voor dronepiloten, geven brandweer, politie en andere veiligheidsprofessionals de ruimte om drones in te zetten ter ondersteuning van hun operationele processen.

Landelijk drone-netwerk

De brandweer liep voorop in het ijveren voor meer armslag om drones operationeel in te zetten. En met succes, in de vorm van een brancherichtlijn en een professionele opleiding. Vier brandweerkorpsen hebben inmiddels een droneteam en vanuit diverse andere korpsen is belangstelling om ook een team op te zetten. Uiteindelijk doel is het inrichten van een landelijk dekkend dronenetwerk, waarmee binnen een uur overal in Nederland een drone inzetbaar is ter ondersteuning van de hulpverlening.

Drones bij andere diensten

De politie heeft zijn eigen toepassingsdomeinen en kan drones inzetten om overzicht te krijgen bij zaken als grote risico-evenementen, ordeverstoringen en ter ondersteuning van bijvoorbeeld arrestatieteams. Maar bij brandweer en politie blijft het niet; ook Rijkswaterstaat experimenteert al met een drone als informatie-instrument voor de weginspecteur. 

En hoe lang duurt het nog voordat de eerste drone met AED zelfstandig het luchtruim kiest om een burgerhulpteam bij een reanimatie te ondersteunen? 

De verwachting is dat drones binnen enkele jaren niet meer zijn weg te denken bij incidentbestrijding en crisismanagement en bij andere veiligheidstaken, zoals het bewaken en beveiligen van evenementen en risicolocaties. Veiligheidsorganisaties kunnen hierbij samenwerken en bijvoorbeeld gezamenlijk trainingen en opleidingen organiseren of een drone-vloot multidisciplinair verwerven en beheren. Mooie thema’s voor kennismaking en kennistuitwisseling tijdens eRIC 2020.

Interesse in het presenteren of demonstreren van uw innovatieve drones of drone oplossingen? Vul dan het onderstaande formulier in om onze brochure te downloaden.

Brochure aanvragen

Na het invullen van het formulier ontvang je een digitale brochure en neemt een van onze experts contact met je op voor een maatwerkoplossing.

Meer informatie

Wil je meer informatie of een advies op maat? Neem dan contact op met ons salesteam:

expo@exporic.nl
040 - 297 94 93

Sander Hesseling
Sander Hesseling
Founder
sander@exporic.nl
+31 (0)40 297 94 93
+31 (0)6 414 019 66

Jill Oomen
Jill Oomen
Account Manager
jill@ogz.nl
+31 (0)40 297 94 93