Geplaatst door: eRIC

Nenova IT: meldkamers op topniveau voor de safety- en securitysector

Meldkamers en control rooms moeten presteren op topniveau om klaar te zijn voor de dreigingen en incidenten van morgen. Met dat doel voor ogen betreedt Nenova als nieuwkomer de safety- en securitymarkt. De onafhankelijke consultancyspecialist, gestart door Remco Reijm, Roland Heesen en Sander Kleiweg, wil zich onderscheiden van ‘standaard’ consultancybedrijven. Vooral door zijn vooruitstrevende en vernieuwende aanpak van safety-, security- en control room vraagstukken. Met als expertise: gedegen proceskennis van hulpverlening, incidentmanagement, crisismanagement, beveiliging en functionele kennis van safety-, security- en control room management platformen. Nenova doet dat met een krachtig ecosysteem van partners.

Professionalisering van meldkamers en haar informatievoorziening is het oogmerk van Nenova. De klantenkring wordt gevormd door onder andere hulpdiensten, securityorganisaties, de medische sector, justitie, defensie, vitale bedrijven, lokale, regionale en landelijke overheden. Het bedrijf levert advies en ondersteuning voor het realiseren van informatiesystemen tot complete meldkamerconcepten. Operationele informatieknooppunten waarmee overheden, crisismanagement organisaties en de veiligheidsafdelingen van bedrijven maximaal grip houden op incidenten en crisis.

“Dat begint met een deskundig advies”, legt Roland Heesen uit. “Onze consultants weten waarover ze praten. Ze kennen de wereld van safety en security door en door. Zij weten vanuit hun veiligheidsachtergrond exact hoe de processen van hulpverlening, security en crisismanagement in elkaar zitten. Werkwijzen, opschalingsprocedures en operationele behoeften zitten bij onze mensen in het bloed.”

Die functionele kennis, gekoppeld aan kennis van technologie en software, is volgens Remco Reijm de kracht van het bedrijf. Want effectieve hulpverlening en crisiscoördinatie begint nooit met techniek, maar met een goed doordacht proces. “Met die combinatie kunnen we overheidsdiensten en bedrijven optimaal ondersteunen in de hele keten van incidentbestrijding en crisismanagement, van melding tot opvolging. We helpen bij de aanbesteding van projecten, vertalen van de processen van de klant naar functionele eisen, selecteren in ons ecosysteem de beste partijen voor realisatie en ondersteunen en begeleiden bij de bouw en inrichting van meldkamers en control rooms. Desgewenst organiseren en begeleiden we ook het functioneel beheer. Een essentiële schakel die bij meldkamerorganisaties nog niet altijd de volle aandacht krijgt. Fysieke beveiliging en informatiebeveiliging worden steeds belangrijker voor het waarborgen van de integriteit van veiligheidsorganisaties waarop de samenleving moet vertrouwen. Wij willen bijdragen aan het verder professionaliseren van organisatie en beheer van alle kritische processen in het meldkamerdomein.”

De ontwikkelingen op het gebied van safety en security staan nooit stil. De samenleving wordt steeds complexer, waardoor de kwetsbaarheid voor verstoring toeneemt. Nieuwe risico’s en dreigingen, zoals terrorisme, cybercrime, pandemieën en extreem weer door klimaatverandering, hebben grote maatschappelijke impact. Nieuwe technologieën, zoals zelfrijdende voertuigen en kunstmatige intelligentie leveren nieuwe gevaren op, maar zijn ook dienstbaar aan het safety- en securitydomein. Worden al die mogelijkheden optimaal benut?

De werkwijze van Nenova is onderscheidend. Bijvoorbeeld in de relatie met de opdrachtgever. Het bedrijf werkt niet vóór maar mét de klant. Vanaf de eerste tot de laatste stap trekken ze samen op in het proces. Samen het ontwerp maken, samen ontwikkelen, samen innoveren. Dat is volgens Sander Kleiweg een waarborg om te bereiken dat de opdrachtgever het eindresultaat krijgt dat aansluit bij zijn functionele behoefte. Bijzonder in de werkwijze is ook het brede 'ecosysteem’ van partners waaruit Nenova bij een project kan putten. Het ecosysteem bestaat uit adviseurs, installateurs en leveranciers en van hard- en software in het meldkamerdomein. Voor iedere opdracht adviseert Nenova op onafhankelijke wijze de best passende partnercombinatie voor de klant. “Wij geloven niet in concurrentie maar in co-creatie met flexibele partnerschappen”, benadrukt Sander. “Daarom luidt ons credo: ‘Together we Innovate Safety, Security & Control Rooms’. Samen zorgen we voor een veiligere wereld.

Roland: “Bij Nenova denken we na over de wereld van morgen en hoe de ideale meldkameromgeving van de toekomst eruit moet zien. Samen met de partners in ons ecosysteem en onze klanten willen we ervoor zorgen dat meldkamers en control rooms qua technologie en procesmatig continu up to date zijn. Om klaar te zijn voor de dreigingen en incidenten van morgen. Presteren op topniveau moet de drive zijn van iedere meldkamerorganisatie. Nenova streeft ernaar om samen met klanten en partners dat topniveau te bereiken en te handhaven.”

Nenova werkt ook aan een standaard om de kwaliteit van meldkamerdienstverlening meetbaar en aantoonbaar te maken. Zo’n specifieke kwaliteitsstandaard voor meldkamers en hun werkprocessen is er nog niet. Remco: “Het is onze ambitie om die samen met de meldkamerwereld en onze ketenpartners te gaan ontwikkelen. Een certificeringsnorm voor de hele keten van melding tot opvolging. Van ontwerp en bouw tot installatie en beheer. Een standaard die zekerheid geeft voor de safety- en securityprofessional. En voor de samenleving die steunt op adequaat incident- en crisismanagement.”

Voor meer informatie: www.nenova.nl

eRIC meldkamer Nenova

Reactie toevoegen