Geplaatst door: eRIC

SAFETY & SECURITY CAMPUS IN OIRSCHOT

SAMEN INNOVEREN VOOR VEILIGHEID

De wereld verandert snel. Veiligheidsvraagstukken worden complexer. Dat vergroot de noodzaak van innovatie en het onderzoeken, ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe technologieën. Alleen zo kunnen we het werk van operationele organisaties binnen het veiligheidsdomein veilig maken én houden. Maar het duurt lang voordat operationele eenheden écht aan de slag kunnen met innovaties. En dat is precies waarom de Safety & Security Campus (SSC) is opgericht.

Binnen deze innovatiecampus werken politie, brandweer, douane, defensie, gemeente Oirschot en Brainport (onderwijs en kennisinstellingen) samen. De campus heeft legerplaats Oirschot als thuisbasis. “Het doel is samen op te trekken bij de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor operationele toepassingen in het veiligheidsdomein”, vertelt strategisch adviseur Paul van Dooren. Hij is namens Veiligheidsregio / Brandweer Brabant-Zuidoost sinds de start betrokken bij de campus. “Die innovaties zijn hard nodig. Ons werk wordt gevaarlijker en ingewikkelder. Soms misschien wel té gevaarlijk ... Koude en warme rookgassenexplosies in industriegebouwen, tunnelbranden, natuurbranden, meer giftige stoffen, buurtbatterijen, parkeergarages met alternatief aangedreven voertuigen. Bij een brand naar binnen gaan zou niet altijd nodig moeten zijn in deze moderne tijd.”

Operationele veiligheid, nu en in de toekomst 
Binnen de campus en het ecosysteem waarin deze opereert, vinden diverse ontwikkelingen en innovaties plaats. Bijvoorbeeld op het gebied van robotica en automatisering. Je kunt hierbij denken aan autonome drones en verkenningsrobots voor het doorzoeken van panden / gebieden. Niet om de mens te vervangen, maar vooral om het werk veiliger te maken. We vinden het erg belangrijk om in te zetten op het thema ‘Duurzame inzetbaarheid personeel’. We willen graag komen tot innovaties die bijdragen aan de gezondheid van  onze medewerkers binnen de diverse hulp- en opsporingsdiensten. “In de basis hebben we dezelfde uitdagingen, alleen de toepassing verschilt. Samen kunnen we nieuwe technologie ontwikkelen. Maar we kunnen ook bij elkaar kijken wat er aan middelen is én leren van elkaars ervaringen. We zijn dus op zoek naar de voordelen van die samenwerking. De operationele behoeften en innovatievraagstukken vanuit onze organisaties staan hierin centraal. Maar de SSC opereert ook als facilitator, makelaar en initiator. Vanuit die functies brengen we hulporganisaties, kennisinstellingen en bedrijven bij elkaar. 

Brainport
Dat de SSC in deze regio is opgericht, is geen toeval. “Brainport biedt een fantastisch ecosysteem van bedrijven, hogescholen en universiteiten. We werken nauw samen met deze partners uit de regio, maar we kijken ook op nationaal en zelfs internationaal niveau. En het gaat verder dan alleen technische innovaties, we benutten ook sociale innovaties. Ook helpt de SSC om nieuwe medewerkers te vinden die werkzaam willen zijn in het veiligheidsdomein. De gedachte achter de campus gaat dus heel breed.”.

Unieke samenwerking
De campus komt nu in de volgende fase. In 2024 betrekt de campus een eigen gebouw waarin creatieve werk-, vergader- en verblijfsruimten worden ingericht. “Dat is een belangrijke stap, een plek waar de verschillende partners, inclusief studenten en bedrijven binnen een fysieke campus kunnen samenwerken. Daarmee krijgt de campus echt vorm.” Hoe dan ook is de ontstane samenwerking uniek. “Voor zover bekend werken nog nergens ter wereld diensten binnen het veiligheidsdomein zo nauw samen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken en innovatie, dat maakt de SSC een bijzonder initiatief. Daar zijn we dan ook zeker trots op, om daar onderdeel van uit te maken”, besluit Paul.

Logo thumbnail SSC

www.safetysecuritycampus.com

 

Reactie toevoegen