Geplaatst door: expoRIC

TRAIN REAL, SAVE LIVES!

Multi-training extreem geweld: realistisch trainen versterkt het leereffect

Om de realiteit te benaderen tijdens de tactische opleidingen, medische opleidingen, scenariotrainingen en multi-oefeningen/trainingen worden er (medisch en protoculair onderlegde) trauma-acteurs ingezet om maximaal te kunnen trainen. “Hoe realistischer de training, hoe sterker het leereffect”, aldus Wendy van Beek – Grip5.

 BETERE FOCUS

Het inzetten van medisch onderlegde trauma-acteurs brengt het concept van scenariotraining een stap verder door de introductie van realistische visuele prikkels. Door in aanraking te komen met “slachtoffers” raak je voorbereidt op het realisme van het behandelen van daadwerkelijke slachtoffers en kan je leren “ongevoelig” te worden voor dat realisme waardoor je meer gefocust bent op de handelingen.

KWALITEIT

Wendy van Beek: “Als resultaat van de kwaliteit van realistische slachtoffersimulatie hebben we verschillende organisaties geholpen bij het trainen van ernstige tot levensbedreigende verwondingen in verschillende extreem geweldscenario's. Daarom zijn we betrokken bij diverse trainingsoefeningen die worden uitgevoerd in situaties die zo dicht mogelijk bij het echte leven liggen, vooral relevant voor de toegenomen dreiging door terrorisme.” Daar waar voorheen gevraagd werd naar een LOTUSslachtoffer, wordt er tegenwoordig meer en meer gevraagd naar medisch onderlegde trauma acteurs met protocol kennis. Geen wonden van brooddeeg, wax of Caran d’Ache, maar met siliconenmateriaal wat de kleur van de huid aanneemt en wat je zo kan opbrengen dat de wond doorloopt in de huid alsof het daadwerkelijk je eigen lichaam is dat verwondt is. Catastrofale verwondingen gemaakt met diverse hulpmiddelen waardoor je de wond kan laten “spuiten” behoort allemaal tot de mogelijkheid. “En elke verwonding wordt iedere keer opnieuw opgezet, want niet iedere oefening/omgeving vraagt dezelfde verwonding”, aldus van Beek, die bij andere oefeningen verwondingen opgeplakt ziet worden met baardlijm of zelfs in de broek genaaid ziet, iets wat niet typeert als realistisch.

LEEREFFECT

Het inzetten van trauma-acteurs heeft een positief leereffect op de hulpverleners. Het realisme van de grime en het acteren komt het dichtst bij de echte noodsituatie. Hulpverleners vertellen dat ze plotseling waren vergeten dat het was gesimuleerd en dat ze een adrenaline-kick ervaarden (soms paniek!) die deze nagebootste situatie veroorzaakt. De trauma acteurs geven realistische tegenspel tijdens het incident door adequaat te reageren op zorgvuldige of onhandige (medische) behandeling en stoppen pas met hun rol wanneer de casus beeindigd wordt door de instructeur. De hulpverlener kan hierdoor ook door blijven trainen met reacties die ontstaan uit zijn eigen handelen. Of dat nu de juiste of minder goede behandeling is, door de medische en protoculaire kennis die de trauma acteur heeft, kan deze feilloos inspelen op de behandeling.

MONO-MULTI
De oefenslachtoffers worden zowel ingezet bij mono- als bij multitrainingen. Van een steekpartij met meerdere slachtoffers, het inrijden van een auto op publiek, een explosie in een jeugdherberg tot aan een gecompliceerd incident in een kantoorpand. Scenario’s die in de tegenwoordige samenleving voorstelbaar zijn en ook daadwerkelijk plaatsvinden. Mono trainen op kleinschalig niveau, waarbij de trauma acteur ingezet wordt als onderwijs leermiddel waarbij het reperteren van de leerstof en de uitvoering ervan een automatisme bij de hulpverlener wordt en multi op locatie met de diverse disciplines waarbij er 1 ding voorop staat: safe lives en waarbij triage, behandeling van de slachtoffers, relocatie van de slachtoffers, de afvoer, wie doet wat en hoe doen we dat samen met elkaar getraind wordt. En als we dat voor extreme scenario’s goed trainen, hebben we daar ook in de dagelijkse samenwerkingspraktijk bij reguliere incidenten profijt van.

eRIC

Tijdens deze 2020 eRIC vakbeurs zullen er multi-events gehouden worden waarbij de bezoeker een inkijkje krijgt in de afstemming van de werkzaamheden van de verschillende disciplines. De trauma acteurs zullen daarin een belangrijk onderdeel in zijn. De disciplines worden uitgedaagd om zich te focussen op saving lives onder extreme omstandigheden.

Reactie toevoegen