Geplaatst door: eRIC

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Digitale Simulaties zoals Virtual Reality, Augmented Reality en 360 videotechnologie is al een aantal jaar enorm in opkomst en het gebruik ervan is sinds de COVID-19 pandemie alleen maar meer aangejaagd binnen het veiligheidsdomein. Want waar een (groot) deel van de leer- en ontwikkelactiviteiten fysiek geen doorgang vonden, kon dat wel virtueel. Logisch dus dat daar tijdens eRIC op 18 en 19 mei 2022 weer volop aandacht voor is! Wat kun je zoal verwachten?

Ronald Christiaans is als voorzitter van het Landelijk Netwerk Digitale Simulaties nauw betrokken bij het VR-plein. “Het belang van de eRIC voor ontwikkelaars is ontzettend groot. Hier komen hulpverleners uit alle hoeken samen, op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen. Zo ook op het gebied van VR, want alles wat je fysiek kunt oefenen, is ook goed virtueel te doen.”

De kracht van simulaties op het gebied van leren en ontwikkelen zit volgens Christiaans in de immersiviteit ervan. “Wat je doet in een simulatie blijft veel beter hangen dan diezelfde kennis overdragen via een Powerpoint presentatie. Daarnaast zijn de mogelijkheden veel groter. Je kunt namelijk in virtual reality een situatie simuleren die je in een klaslokaal niet kunt creëren. Innoveren op het gebied van leren en ontwikkelen draagt dan ook bij aan een hogere kwaliteit van optreden. 

Het VR-plein en eRIC in het algemeen biedt ontwikkelaars van digitale simulaties dus de kans om hun producten te tonen aan mogelijke toekomstige gebruikers. Daar kunnen ze door middel van een demo aantonen hoe die immersiviteit gerealiseerd wordt. “Door mensen simulaties te laten ervaren creëer je een stuk bewustwording.” 

Er zijn volgens Christiaans best nog wat organisaties die volgens de traditionele manier lesgeven, maar ja, zo zegt hij, “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En wil je meer krijgen, dan zul je volgens mij de stap moeten maken naar innovatie.”

Wat kun je als bezoeker van het VR-plein tijdens eRIC verwachten? “Het kunnen ervaren van bijvoorbeeld verschillende virtual reality toepassingen, zowel 2D als 3D toepassingen maar ook de laatste innovaties op het gebied van hardware. Het wordt een grote immersieve beleving. Als je dus binnen het veiligheidsdomein werkt en je van plan bent om met vr te gaan werken, of je werkt er al mee, dan moet je absoluut naar de eRIC komen en het VR-plein bezoeken. Hier zie je in één oogopslag de laatste ontwikkelingen op vr-gebied. Natuurlijk is dit ook een uitnodiging aan ontwikkelaars om alleen of samen met een opdrachtgever te laten zien wat er allemaal mogelijk is.”

Reactie toevoegen