Geplaatst door: eRIC

De Technologie van Meldkamerplein toegankelijk voor alle sectoren

Tijdens eRIC 2018 werd voor het eerst het meldkamerplein geïntroduceerd. Op dit plein presenteerden 7 bedrijven die producten en diensten voor de meldkamersector leveren zich. Zij bundelden hun krachten in een samenwerkingsverband. Door die samenwerking kunnen zij meldkamers een integrale oplossing bieden voor al hun behoeften op het gebied van inrichting, techniek en applicaties. Naar aanleiding van het overweldigende succes komt er tijdens eRIC 2022 opnieuw een meldkamerplein. Maar dan nog groter en ambitieuzer van opzet.

Melkamertechnologie geeft organisaties de mogelijkheid om veiligheid in Nederland te garanderen.  Bij Meldkamerplein kijken we altijd naar nieuwe manieren van werken en volledige integratie van IT IT Infra, maar ook inrichting van bijvoorbeeld de werkplek. Wij hebben bij Meldkamerplein een missie elk onderdeel van overheid in staat stellen om responsiever en efficiënter te zijn. Met als doel om een grote stap voorwaarts te maken in hoe zij kunnen reageren op incidentmanagement en bedreigingen voor de openbare veiligheid.

Middelen die ooit deel uitmaakten van spionage verhalen zijn inmiddels werkelijkheid en gebruiken wij om een deel van de druk op Meldkamerafdelingen weg te nemen. Door de grote arbeidskrapte en het specialistische karakter van de werkzaamheden proberen wij bij Meldkamerplein synergie tussen bedrijven en overheid te realiseren. Techniek moet er zijn om te helpen een incident sneller te bestrijden. Techniek is er niet om het leven van Meldkamerpersoneel te frustreren. Wij streven naar meer gekwalificeerd personeel op werkvloer door techniek taken van mensen te laten ondersteunen. Dit zal resulteren in een veiligere, betere, efficiëntere Meldkamer en uiteindelijk in een toename van effectiviteit en efficiëntie.

De integrale aanpak biedt enorm veel kansen voor de toekomst. Meldkamers liggen in het hart van veiligheidsregio’s en in het hart van de samenleving. Veel steden binnen de veiligheidsregio’s beginnen met "smartcity" initiatieven of "Internet of Things" (IoT) visies en starten al kleinschalig met  het monitoren van infrastructuur door middel van allerlei sensoren. Maar veel overheden hebben nog geen echt geïntegreerd systeem ingevoerd die een geweldig hulpmiddel kan zijn voor medewerkers van hulpdiensten. Die extra informatiestroom met betrouwbare informatie is in de nabije toekomst essentieel voor de Meldkamer en de hulpverlener in het veld.

Als we bestaande mogelijkheden onderkennen en vervolgens integreren kan je nu al CCTV en ANPR in combinatie met andere sensoren slim toepassen. Dan wordt de mogelijkheid om  informatie te delen en gebruiken makkelijker en beter benut. Het besturen van dergelijke informatie door Meldkamers volgens het Observe, Oriënt, Detect en Act (OODA loop) principe helpt hulpverleners betere situational awareness te geven tijdens een incident of  tijdens een bewust gecoördineerde actie.

De waarde van Slimme-technologieën is niet beperkt tot incidentmanagement. Aanvullende sensoren zoals seismische detectoren, luchtkwaliteit (sensoren of detectoren), windschering en een groot aantal andere gereedschappen en apparatuur kunnen allemaal worden toegevoegd om eerstehulpverleners en “stadsmanagers” te helpen bij het situationele beeld van de situatie ter plaatse zonder menselijke middelen te hoeven inzetten. Dit kan hulpverleners en centralisten ook helpen om te beslissen welke menselijke middelen nodig zijn voor een incident en hoe ze kunnen het beste kunnen optreden.

De voordelen van een geïntegreerde aanpak
In de kern gaat de innovatie van meldkamer technologie over het samenbrengen van ongelijksoortige systemen en technologieën, het integreren van IoT-verbondenheid en dat gieten in een eenduidige standaard. Dit geldt voor hardware, software en inrichting. De werkplek dient functioneel, eenduidig en intuïtief te zijn ingericht. Door Meldkamerplein is er nu een instituut die de volledige uitvoering en integratie van echt alle aspecten op zich neemt.

De volgende logische stap is om alle openbare informatiebronnen voor de Meldkamer op te nemen in hetzelfde systeem. Alle openbare veiligheidssystemen moeten worden ingevoerd in één doorzoekbaar intelligent systeem dat informatie geeft aan hulpverleners voor en tijdens het incident. 

Het realiseren van de Infrastructuur, de technologie, de visualisatie, etc. is bij Meldkamerplein geborgd.
Deze groep van bedrijven is in staat om u van ontwerp tot ingebruikname en beheer te voorzien van expertise en de laatste stand van zaken in alle toegepaste technologieën en technieken.
 

meldkamer

Reactie toevoegen