Geplaatst door: eRIC

eRIC 2024: krachtige focus op actuele thema’s

eRIC 2024 wordt qua inhoudelijke thema’s nog breder van opzet dan voorgaande edities. Een scala aan vraagstukken en uitdagingen die de professionals in het domein openbare orde en veiligheid op hun bordje krijgen, komt terug in het beursprogramma. Thema’s als risico’s van nieuwe technologieën, alternatieve brandstoffen en de energietransitie staan op de agenda, maar ook CBRN-incidenten, terrorismegevolgbestrijding, duurzaamheid in de hulpverlening, werving van personeel, informatiegestuurde crisisbeheersing en toekomstbestendig opleiden en oefenen. Thema’s die de operationele bloedgroepen in het domein openbare orde en veiligheid verbinden met elkaar en met leveranciers en de wetenschap. Op 24 en 25 april bruist Vliegveld Twenthe van activiteit!

Werving van personeel is tijdens de komende eRIC-editie nadrukkelijk een thema. Alle hulpverlenings- en handhavingsdiensten staan voor de uitdaging nieuwe talenten te vinden, te binden en te boeien. Als multidisciplinair ontmoetingsplatform is eRIC de plek bij uitstek voor de veiligheidsregio’s en de operationele kolommen om zich als aantrekkelijke werkgevers te profileren én potentiële kandidaten te scouten. In samenwerking met onderzoeker/docent Kenny Meesters van Tilburg University wordt tijdens de komende beurs een experiment gehouden om afgestudeerden uit het hoger- en wetenschappelijk onderwijs te interesseren voor een job in het veiligheidsdomein. ‘The next generation for safety & security’.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is een van de partijen die tijdens eRIC actief aan personeelswerving gaat doen. Vacatures zijn er bij ‘s lands weg- en waterbeheerder onder andere bij de weginspecteurs en in de verkeerscentrales. Naast nieuwe instroom richt Rijkswaterstaat haar pijlen ook op andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld repressieve brandweerlieden, die na een flink aantal jaren in de uitrukdienst een nieuwe loopbaan overwegen.

Rijkswaterstaat pakt tijdens de komende editie groots uit, met een gezamenlijke stand voor de taakvelden wegen en water en scheepvaart. Tijdens een minisymposium op de stand wil de nationale weg- en waterbeheerder met haar netwerkpartners op het water en op het land in gesprek over actuele thema’s, zoals risico’s van voer- en vaartuigen met elektrische aandrijving of op alternatieve brandstoffen en de complexiteit van de bestrijding van een grootschalig incident op het water. De brand op de autocarrier Fremantle Highway op de Noordzee afgelopen zomer kan hiervoor als mooie leercasus dienen.

Politie

De ‘Blauwe kolom’, de Nationale politie, is bij de komende eRIC-editie prominent aanwezig. De beurs wordt op 24 april geopend door Willem Woelders, Directeur bewaken & beveiligen en hoofd operatiën bij Politie Nederland. Diverse onderdelen van de politie zullen zich tijdens de beurs op het buitenterrein aan de vakbezoekers presenteren en ook zullen politie-eenheden deelnemen aan korte demonstraties en het multidisciplinaire scenario. Uiteraard is ook voor de politie, als grootste OOV-dienst van Nederland, het thema werving van nieuwe medewerkers belangrijk. De politie brengt een ‘Escaperoom’ en het ‘Mobiele Media Lab’ mee naar Twente om het politiewerk in al zijn uitdagende facetten aan de beursbezoekers te tonen.

Terrorismegevolgbestrijding

Terrorismegevolgbestrijding wordt ook tijdens de komende eRIC-editie weer intensief belicht. Specialistische teams als DSI, maar ook de Quick Response Teams van de brandweer en het Special Operations Response Team van Ambulance Amsterdam tonen wat zij in huis hebben aan kennis en kunde en nemen deel aan demonstraties. En, terug van weg geweest: het ‘Skills Lab TGB’, waar hulpverleners de ultieme uitdagingen van gewelds- en terreurscenario’s kunnen ervaren in realistisch opgezette demonstraties met speciaal getrainde trauma-acteurs van Grip5. Het Skills Lab wordt deze keer meer multidisciplinair ingericht, met deelname van politie, brandweer (QRT/SORT), maar ook handhavers (BOA’s)

Handhavers/BOA’s

Die BOA’s vormen een snel groeiende beroepsgroep, die steeds meer toezicht- en handhavingstaken van de politie overneemt. Omdat handhavers in het publieke domein opereren, zijn ze bij incidenten vaak als eerste ter plaatse en moeten dan ook als ‘first responders’ kunnen handelen. Wat is hun handelingsperspectief? Wat zijn hun beperkingen? En hoe werken ze samen met andere partijen, zoals politie, brandweer en ambulancedienst? Al deze aspecten komen samen in een reeks ervarings- en trainingsscenario’s in het indoor TGB Skills Lab. Bezoekers kunnen van nabij ervaren hoe handhavers reageren op noodsituaties rond verwarde en gewapende personen en in situaties met ernstig gewonde slachtoffers, hoe zij samenwerken met de andere disciplines en welke rollen en taken al die andere diensten hebben bij dit type crisis.

Informatiegestuurde crisisbeheersing

Het verbindende thema speelt informatiegestuurde crisisbeheersing tijdens eRIC 2024 sluit mooi aan op het overheidsbeleid om de grootschalige en bovenregionale crisisbeheersing krachtiger te organiseren, onder andere via het project KCR2. Daar is techniek voor nodig, maar ook een afsprakenkader. Al die schakels komen samen op de beurs. Van drones en robotica als hulpmiddelen voor complexe taken en sensoren om informatie van het incidentterrein op te halen, tot verbindingstechniek, informatiesystemen en meldkamers om die informatie realtime bij crisisstaven te krijgen. Het meldkamerplein wordt de komende editie bijna verdubbeld in omvang en, dankzij de ondersteuning van het Team Digitale Verkenning van Rotterdam-Rijnmond, is er een directe informatiekoppeling met de verschillende operationele demonstraties op het buitenterrein.

Innovatie

Naast slim informatiemanagement en de toepassing van drones en robotica, is ook duurzaamheid een voornaam innovatiethema tijdens eRIC 2024. Alle spelers in de OOV-wereld staan voor de uitdaging hun CO2-footprint te verkleinen. Elektrisch aangedreven hulpverleningsvoertuigen doen op steeds grotere schaal hun intrede. Zo staat de brandweer van het Commando Luchtstrijdkrachten op het punt de eerste elektrische tankautospuiten aan te schaffen. Ook Rijkswaterstaat gaat op de elektrische toer, met elektrisch aangedreven dienstvoertuigen voor de Officieren van Dienst en weginspecteurs. Allemaal te zien op de stands van de betreffende diensten tijdens eRIC.

Vanwege het grote belang van innovatie hebben de eRIC-vakbeurs en de Rijks Innovatie Community (RIC) de handen ineengeslagen. Het RIC is op rijksniveau de verbinder van innovatie-initiatieven op de beleidsterreinen van alle departementen en uitvoeringsdiensten, met als doelen kennis en ervaringen te delen en informatie uit te wisselen. eRIC 2024 biedt een prachtig praktijkplatform voor die kennisdeling over innovaties.

Met nog vijf maanden te gaan, is het beursterrein vrijwel volledig volgeboekt met vertegenwoordigingen van de stakeholders in hulpverlening en crisisbeheersing en leveranciers van producten en diensten. Van brandweer, politie en ambulancezorg tot KNRM, reddingsbrigades, Rode Kruis en Rijkswaterstaat. Ook defensie is paraat met onder andere de specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst, de CBRN responseenheid en diverse eenheden van de defensiebrandweren. Naast deze vaste kern is er een grote groep gelieerde exposanten; van bergingsbedrijven, specialisten in milieuhulpverlening en andere particuliere hulpverleningsinitiatieven tot handhavers/BOA’s en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

En dan zijn er uiteraard de honderden commerciële exposanten die de beurs ‘dragen’ met hun aanbod aan nieuwe voertuigen, materialen, kleding en uitrusting en andere producten en diensten. eRIC 2024 slaat een brug tussen al die marktpartijen en de operationele stakeholders, om gezamenlijk het gesprek aan te gaan over hoe productinnovatie kan bijdragen aan het oplossen van de complexe vraagstukken in de wereld van hulpverlening en crisisbeheersing.

Reactie toevoegen