First Care Company: ‘Bescherming hulpverleners is maatwerk’

06-02-2018

first care

First Care Company, specialist in beschermende kleding en uitrusting, ziet een toenemende vraag in de hulpverleningssector om hulpverleners beter te beschermen tegen gevaren van kogels, messen en andere vormen van extreem geweld. Een belangrijke reden daarvoor is dat de veiligheidsregio’s hun eerstelijns hulpverleners gericht bijscholen en trainen op terrorismegevolgbestrijding. Maar anno 2018 zijn er meer bedreigingen van de persoonlijke veiligheid bij de uitoefening van hun taken. Op eRIC toont het bedrijf een breed scala aan kogel-, steek- en scherfwerende vesten en ballistische helmen.

 

Directeur Ard Bennink: “In verschillende regio’s worstelen brandweer en ambulancezorg met het dilemma hoe zij veilig hun levensreddende werk kunnen doen op de plaats delict van een terroristische aanslag. Voor een van onze Nederlandse klanten hebben we op verzoek een tactisch ballistisch vest ontwikkeld voor een gespecialiseerd ambulanceteam dat na een aanslag in de zogenaamde ‘warme zone’ moet opereren. Een vest dat optimale bescherming combineert met draagcomfort. Wij hebben ons verdiept in de specifieke behoefte van de klant om vast te stellen welk type beschermend vest past bij de werksituatie. Als je bewegingsvrijheid nodig hebt, bijvoorbeeld bij de behandeling van slachtoffers, moet je beschermende kleding hebben die voldoende weerstand biedt maar tegelijk soepel is. Je moet goed kijken naar de reële dreiging; waartegen moet een helm of vest precies bescherming bieden? Situaties kunnen heel uiteenlopend zijn.”

 

Ambulance- en brandweerpersoneel met kogel- en steekwerende vesten, het is niet zo gek als het lijkt. Bennink heeft zelf vele jaren ervaring in de ambulancepraktijk en heeft aan den lijve ervaren wat het is om te moeten werken in geweldssituaties. In één geval moest een ambulanceteam door de Mobiele Eenheid en politie te paard worden afgeschermd, een enerverende ervaring. “Een veilige werkomgeving is niet altijd vanzelfsprekend en dan loop je als onbeschermde hulpverlener risico’s in een omgeving waar wordt geschoten of met messen wordt gezwaaid. We hebben daarom een catalogus ontwikkeld met een aantal typen vesten en helmen van verschillende beschermingsniveaus. Ontwikkeld vóór en met input van hulpverleners. Mooi dat al onze doelgroepen tijdens de eRIC-vakbeurs op één plaats bijeen zijn en dat terrorismegevolgbestrijding een belangrijk thema is op de beurs. We willen graag in gesprek met hulpverleningsprofessionals over hun persoonlijke veiligheidsbehoefte en laten zien wat wij te bieden hebben aan producten die kunnen bijdragen aan een veilige inzet. Een primeur die we op de beurs tonen is een vluchtmasker dat als een plakker over mond en neus kan worden bevestigd en dat vier tot vijf minuten bescherming biedt tegen zaken als asbest, chemicaliën, virussen en bacteriën.”