Primeur: ‘Bolide knippen’ bij Moditech Rescue Solutions!

06-02-2018

Wie droomt er niet van om een fonkelnieuwe bolide met een hydraulische schaar of spreider onder handen te nemen? Dat kan op de stand van Moditech Rescue Solutions BV op het eRIC-terrein. Brandweerlieden kunnen zich bij Moditech melden voor deze unieke les ‘auto slopen’. Niet dringen!

“Als leverancier van het Crash Recovery System verzorgen we regelmatig praktijktrainingen technische hulpverlening voor brandweerkorpsen. Daarbij werken we niet alleen met oude wrakken maar ook met nieuwe automodellen”, verklaart Angela Mooij van Moditech. “Dat is belangrijk om voortdurend up to date te blijven met nieuwe veiligheidstechnieken in auto’s, zoals versterkte kooiconstructies en nieuwe typen airbags. Doel van het CRS is immers dat technische hulpverleners van de brandweer weten hoe ze een auto die vol zit met moderne veiligheidstechniek na een ongeval veilig kunnen open knippen om bij het slachtoffer te komen. Dat levert steeds meer uitdagingen op door de voortdurende innovatie op de automarkt. Zo zijn er tegenwoordig automodellen met een chassis van carbon. Wat is dan je handelingsperspectief? Ook op energiegebied moeten brandweerlieden bij blijven qua kennis. Hybride- en elektrische auto’s vragen specifieke aandacht bij het veiligstellen van het voertuig na een high-impact ongeval.”

Het Crash Recovery System is een belangrijk ondersteunend instrument voor hulpverleners die bij een auto-ongeval met hydraulisch redgereedschap aan de gang moeten. Volgens Mooij is het systeem in nagenoeg alle veiligheidsregio’s in gebruik als onderdeel van de mobiele operationele informatievoorziening via tablets en dataterminals. “Het Crash Recovery System wordt internationaal gebruikt, maar Nederland is onze thuismarkt. We vinden het belangrijk om op vakevenementen als eRIC aanwezig te zijn om contact te houden met onze gebruikers en feedback van hen te ontvangen. Mede met die input vanuit de praktijk kunnen we het CRS continu verder ontwikkelen. Met de interactieve kniplessen op nieuwe automodellen uit de topklasse, willen we op de beurs een stukje toegevoegde waarde bieden.”