Geplaatst door: eRIC

Virtual Realityplein: doen, ervaren en beleven

De beursorganisatie van eRIC 2020 werkt achter de schermen hard aan het invullen van de vakinhoudelijke thema’s. Op de beursvloer wordt een Virtual Realityplein gerealiseerd, met een mix van interactieve demonstraties en stands met relevante VR-producten voor het OOV-domein. Bezoekers kunnen via beeldschermen en VR-headsets live in een digitaal incidentscenario stappen en interactief de kracht en mogelijkheden van virtual reality voor opleiden, trainen en oefenen leren kennen. Doen, ervaren en beleven is het doel van het VR-plein.

VSTEP Simulation lanceert ‘Response Simulator’

VSTEP Simulation zit in de voorhoede van bedrijven die zich op het VR-plein zullen verzamelen en wil het Nederlandse veiligheidsdomein graag laten kennismaken met het nieuwe Response Simulator platform, dat sinds april dit jaar operationeel is. Optimale mogelijkheden voor dynamische en interactieve scenariotrainingen.

VSTEP heeft de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in een transformatietraject van zijn simulatieomgeving. Het volledige framework is onder handen genomen om als stevige basis te dienen voor alle trainingsproducten. Hierdoor kunnen de producten maximaal van elkaars ontwikkeling profiteren. Het VR-framework is geoptimaliseerd qua performance en modulariteit en is voorzien van een sterke visuele engine. Hiermee kunnen ingewikkelde simulaties fotorealistisch worden weergegeven. Het eindresultaat is dat de eindgebruikers op een ongekende wijze worden ‘ondergedompeld’ in een realistische VR-ervaring. Het geïntegreerde virtual safety training platform geeft hulpverleners, safety- en securityspecialisten meer vrijheid en flexibiliteit in het creëren en de uitvoering van hun gewenste trainingsscenario’s. Letterlijk met een paar muisklikken kunnen gebouwen en infrastructuur worden toegevoegd aan elke gewenste omgeving en net zo eenvoudig kan de instructeur tijdens de simulatie elementen aan het scenario toevoegen.

Tije Vos, sales manager van VSTEP Simulation, ziet een stijgende vraag naar digitale scenariotrainingen in zijn klantenkring, die wordt gevormd door onder andere veiligheidsregio’s, bedrijfsbrandweren, luchthavens, petrochemische industrie en de offshore sector. In Nederland maken onder andere Brandweer Schiphol, de Gezamenlijke Brandweer, BP en Rijkswaterstaat gebruik van Response Simulator. Volgens Vos is grote behoefte aan simulatiesoftware die meer vrijheid en flexibiliteit biedt voor de vormgeving van digitale omgevingen en het ontwerpen van scenario’s. Met dat doel voor ogen is de transformatie van de software uitgevoerd.

Tije Vos: “De basis van Response Simulator wordt gevormd door een generieke virtuele omgeving met meer dan 400 relevante objecten en infrastructuurelementen, die in allerlei varianten gecombineerd kunnen worden met alle denkbare scenariotypen. Maar het programma kan ook worden gebruikt in combinatie met een custom-made omgeving, waarin gebouwen en installaties digitaal tot in detail conform realiteit zijn nagebouwd. Zo hebben we voor Schiphol een identieke virtuele variant van het Plaza gecreëerd en voor Rijkswaterstaat diverse verkeerstunnels, ten behoeve van trainingen tunnelincidentbestrijding. In het nieuwe platform kunnen scenario’s realistischer worden vormgegeven. Dat is onder andere te danken aan de wiskundige rekenkracht van de maritieme simulatiesoftware, die in Response Simulator is geïntegreerd. Voor de doelgroepen offshore en scheepvaart kunnen daardoor onder andere de effecten van zeestromingen en golven heel realistisch in het scenario worden doorgevoerd. Die rekenkracht biedt ook voordelen voor landgebonden veiligheidsexperts. Zo kan bijvoorbeeld bij scenariotrainingen rond gebouw- of natuurbranden het brandverloop natuurgetrouw worden nagebootst. Een ‘advanced fire propagation’ model voor dit doel is momenteel in ontwikkeling.”

Product manager Ben Borrie licht toe dat de kracht van Response Simulator zit in het trainen van teams met behulp van de netwerkfunctionaliteit: “Hierdoor kunnen meerdere personen vanaf verschillende werkstations inloggen op één scenario, waarbij ze hun avatars ook kunnen zien en op elkaars acties kunnen reageren. Via internet is dat ook vanaf verschillende locaties in het land mogelijk, waardoor organisaties hun personeel heel kosteneffectief kunnen laten trainen: ieder vanaf zijn eigen werklocatie indien gewenst. Die internetfunctionaliteit komt volgend jaar beschikbaar. Vooralsnog gebruiken we beeldschermen als interface. We zien een toenemende vraag naar innovatieve VR-interfaces met sensorpakken en headsets. Die opties ontwikkelen we ook, maar in onze visie zijn die voorzieningen niet noodzakelijk voor de te bereiken oefendoelen. In de scenariotrainingen draait het voor 80 procent om communicatie en dat kun je ook in een beeldschermomgeving heel goed trainen. We werken nog aan diverse aanvullende functionaliteiten, zoals realistische weergave van mensenmassa’s en CCTV camerasimulatie, waarmee trainingen crowd management en observatie voor beveiligingsmeldkamers en cameratoezichtruimten kunnen worden gehouden.”

Tije Vos kondigt aan tijdens eRIC 2020 een volledige netwerkconfiguratie met alle beschikbare functionaliteiten te willen opbouwen, inclusief VR-headset ondersteuning. “Daarmee kunnen we de bezoekers van de OOV-diensten en andere veiligheidsspecialisten de bijna onuitputtelijke mogelijkheden van Response Simulator laten zien. We bieden belangstellenden de gelegenheid om zelf actief deel te nemen aan trainingsscenario’s en voor de geïnteresseerden zijn demo-versies van de software beschikbaar. We zien met enthousiasme uit naar eRIC. Goed dat er zo’n brede vakbeurs is waar alle veiligheidsspecialisten uit de publieke en private sector samenkomen. Voor ons is het ook de ideale gelegenheid om in contact te komen met de beleidsmakers op het gebied van opleiden, trainen en oefenen. We hebben hoge verwachtingen van de beurs!”

Virtual Reality

Reactie toevoegen